Щетите надхвърлят 50 000 лева“Новата година посрещнахме на улицата с пожарникарите

...
Щетите надхвърлят 50 000 лева“Новата година посрещнахме на улицата с пожарникарите
Коментари Харесай

Комин запали приюта на отец Иван

Щетите надвишават 50 000 лв.
 09-2  09-1  09-3
“Новата година посрещнахме на улицата с пожарникарите и доста положителни хора, които пристигнаха да гасят. Не се оплакваме, не сме потърпевши, оказват помощ ни, ще се оправим и от това тестване ”. Това сподели през днешния ден отец Иван от Нови хан, застанал пред своя подслон за небогати. За Васильовден църквата в двора му остана затворена, а общежитията празни, тъй като бе спрян тока след голям пожар, унищожил част от покрива в южното крило.

Пламъците избухнали към 19 ч и първи ги забелязали няколко деца от отсрещна сграда. Горели необитаеми общи пространства на втория етаж, в които има чинове за занималня на учениците и две канцеларии, цялостни с най-вече с църковни книги.

Четири екипа на пожарната пристигнали бързо, само че гасенето на покрива от греди и дъски, както и на библиотечните шкафове се оказало сложна работа. Излети били тонове вода, подгизнали долните жилищни пространства, а на разсъмване дворът и стените замръзнали и се покрили с лед.

По време на пожара в приюта имало не повече от 35-40 души, защото към 100 отпътували при свои родственици из цялата страна за празниците. “Благодарен съм, че още вечерта всички до един бяха взети на посетители от наши донори. Засега няма по какъв начин да се върнат, до момента в който не пуснем тока ”, говореше отецът. И той и синът му – отец Григорий, са безапелационни, че бедствието е провокирано от искри, паднали от един от комините, а не от човешка ръка, или от късо съединяване. Двамата пресмятат, че вредите от пожара са за над 50 000 лева

Доброволци и младежи от сиропиталището, както и пристигнали от другия подслон в монтанското село Якимово през днешния ден единствено разчистваха отломките. Още през днешния ден ще стартира набирането на греди, дъски, негоряща вата за изолираност, гипскартон и други материали. “Поне да оправим инсталацията и да закърпим покрива. Защото до два-три дни може да падне сняг, това крило да остане необитаемо и да се наложи да сместим хората по другите стаи ”, сподели още отец Иван.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР